2 Nisan Otizm Farkındalık Günü

02 Nisan 2025 Çarşamba

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve bu alandaki sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2 Nisan, Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan Otizm Farkındalık Ayı çerçevesinde, dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, farkındalığın artırılması ve erken teşhis ile tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
Otizm Spektrum Bozukluğu; yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan, merkezi sinir sistemi gelişiminin farklılaşmasıyla kendini gösteren nörolojik bir bozukluktur. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin kesin nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, tıbbi araştırmalar genetik ve çevresel faktörlerin rol oynayabileceğini göstermektedir.
Otizmli çocuklarla ilgili yanlış inanışlar, örneğin "sessiz, içine kapanık" oldukları veya "nasılsa konuşurlar" gibi düşünceler, tanı ve tedavi sürecinde gecikmelere neden olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki, otizm ne kadar erken tanınırsa ve uygun şekilde yönlendirilirse, tedavi sürecinde o kadar başarılı sonuçlar elde edilir.
Otizm, her çocukta farklı belirtilerle görülebilir. Her çocuğun klinik görünümü, tedavi yöntemi ve ilerleyişi farklıdır. Bu nedenle, otizme yönelik en etkili tedavi yöntemi  özel eğitimdir. Erken tanı ve eğitim, tedavi sürecinde hayati öneme sahiptir.

Giresun Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birimi olarak, bu anlamlı günde herkesin kapsayıcı bir toplum için daha bilinçli ve duyarlı olmasını teşvik ediyoruz. Hep birlikte, tüm bireyler için erişilebilir bir yaşam düzeni oluşturulabileceğine inanıyoruz.

Hızlı Erişim